Phishing, malware, ransomware … IT-bedreigingen zijn dagelijkse kost. Meer dan ooit is een performante beveiliging van je netwerk, toestellen en data een absolute must. Niet enkel voor grote bedrijven, maar ook voor kmo’s. Nils Rossel (Business Analyst) en Mathias Claeys (IT Administrator) van Teledesk Group geven je alvast enkele handige tips om je IT-omgeving veilig te houden.
“Laat me meteen starten met een ontnuchterende vaststelling: hoeveel beveiligingsmaatregelen je ook neemt, ze zijn zinloos als je medewerkers en jijzelf niet voorzichtig zijn of de regels niet volgen”, aldus Nils Rossel. “Fouten van individuele gebruikers vormen nu eenmaal het grootste risico op hacks of IT-problemen. Daarom is het onontbeerlijk om je volledige team te sensibiliseren en grondig op te leiden. Onderwerpen als hoe omgaan met e-mails, websites, surfen vanop een externe locatie, GDPR… het is allemaal belangrijk. Denk immers niet dat hackers het enkel gemunt hebben op multinationals. Ook kmo’s zoals makelaarskantoren vormen wel degelijk een doelwit.”
“Je medewerkers trainen is gewoon noodzakelijk. De zwakste schakel bij digitale veiligheid is en blijft immers de mens.”
Mathias Claeys
Mathias Claeys: “Je medewerkers trainen is gewoon noodzakelijk. De zwakste schakel bij digitale veiligheid is en blijft immers de mens. Systemen kunnen optimaal beveiligd zijn tegen mensen met slechte bedoelingen, maar zijn vaak erg kwetsbaar als iemand een per ongeluk onveilige software installeert of een onbekende USB-stick in zijn laptop stopt. Niet iedereen is een specialist in cyberbeveiliging en fouten gebeuren nu eenmaal. Mensen bewust maken van de risico’s en hen concrete handvatten geven onder de vorm van do’s and don’ts kan een enorm verschil maken.”
“Paswoorden zijn nog steeds belangrijk, maar een sluitende beveiliging vormen ze niet. MFA, wat staat voor Multi Factor Authentication, biedt extra bescherming. Gebruikers moeten zich dan niet alleen via een paswoord, maar ook via bijkomende verificatiemaatregelen identificeren om toegang te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld via een SMS, maar ook dat is niet 100% veilig. Ook SMS-berichten kunnen onderschept worden. Daarom raden we aan om de MFA te regelen via pushmeldingen op je smartphone. Die moet je eerst goedkeuren én vervolgens ook een code invoeren die alleen jij kunt zien. Op die manier zit je safer”, vertelt Mathias Claeys.
“Laat je voor de beveiliging en optimalisatie van je netwerk begeleiden door specialisten.”
Nils Rossel
Paswoorden delen is uiteraard uit den boze. Maar ook is het aangewezen om voor privé- en professionele doeleinden verschillende paswoorden te gebruiken. Kies geen voor de hand liggend paswoord, zoals je geboortedatum, maar neem een volledige zin met enkele hoofdletters en leestekens erin. Heb je problemen om al die paswoorden te onthouden? Schrijf ze dan niet op een post-it om ze nadien op je scherm te kleven … Doe wel een beroep op een paswoordmanager. Die bewaart voor jou alle paswoorden, zodat jij er maar eentje moet onthouden: dat van de paswoordmanager zelf. Natuurlijk kies je voor die paswoordmanager dan een extra moeilijk paswoord, en activeer je zeker MFA. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: zorg dat ook de toegang tot je laptop of PC zelf beveiligd is via een paswoord of pincode.
Stilstaan is achteruitgaan. Dat is zeker ook van toepassing op IT-omgevingen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je netwerk in goede vorm blijft?
Nils Rossel: “Laat je voor de beveiliging en optimalisatie van je netwerk begeleiden door specialisten. De fee die je betaalt voor een professionele aanpak ligt oneindig veel lager dan de kosten die je kan hebben als je netwerk gehackt wordt.”