header curve

Vaak voorkomende vormen van oplichting en fraude… en hoe je ze herkent

Oplichters worden alsmaar slimmer en vinden telkens nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken of persoonlijke gegevens te stelen. Fraude is niet langer beperkt tot louche deals in achterafstraatjes: ook via e-mail, telefoon en zelfs QR-codes proberen criminelen je te misleiden. Hoe kan je voorkomen dat je in de val trapt?

Oplichters worden alsmaar slimmer en vinden telkens nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken of persoonlijke gegevens te stelen. Fraude is niet langer beperkt tot louche deals in achterafstraatjes: ook via e-mail, telefoon en zelfs QR-codes proberen criminelen je te misleiden. Hoe kan je voorkomen dat je in de val trapt? Door hun methodes te kennen en verdachte situaties tijdig te herkennen. We zetten negen vaak gebruikte oplichtingstrucs op een rij en geven je concrete tips om jezelf te beschermen.

Phishing: misleiding via e-mail

Phishing is een digitale vorm van oplichting waarbij criminelen hengelen naar je persoonlijke gegevens. Vaak gebeurt dit via een e-mail die afkomstig lijkt van een betrouwbare organisatie, zoals je bank. In het bericht staat dat je rekening is geblokkeerd of dat je dringend gegevens moet bevestigen. Klik je op de link en vul je je gegevens in? Dan geef je ze rechtstreeks aan fraudeurs.

Hoe voorkom je het?

Wees op je hoede voor e-mails met een alarmerende boodschap of een dringende oproep tot actie. Banken en officiële instanties vragen nooit om persoonlijke gegevens via e-mail. Twijfel je? Neem rechtstreeks contact op via de officiële website of het telefoonnummer.

Quishing: valse QR-codes

Bij quishing gebruiken criminelen QR-codes om je naar een valse website te leiden. Denk aan een QR-code op een parkeerautomaat, een flyer of zelfs een nepmail. Je denkt dat je inlogt op een betrouwbare site, maar in werkelijkheid geef je je gegevens of betaalinformatie door aan oplichters.

Hoe voorkom je het?

Scan enkel QR-codes van vertrouwde bronnen. Gebruik bij voorkeur een QR-scanner die eerst de URL toont, zodat je kan controleren of de link veilig is.

Vishing: telefonische oplichting

Bij vishing bellen fraudeurs je op en doen ze zich voor als een medewerker van je bank, een telecombedrijf of zelfs de politie. Ze proberen je onder druk te zetten om vertrouwelijke gegevens door te geven of een betaling uit te voeren. Sommige oplichters gaan nog verder en vragen je om software te installeren op je computer, waarmee ze toegang krijgen tot je bankrekening.

Hoe voorkom je het?

Blijf kritisch bij onverwachte telefoontjes. Krijg je een verdachte oproep? hang op en bel zelf naar de organisatie via het officiële nummer.

Skimmen: bankkaartfraude aan de automaat

Bij skimmen plaatsen criminelen een klein apparaat op een geldautomaat om de gegevens van je bankkaart te kopiëren. Soms hangt er ook een minicamera waarmee ze je pincode registreren. Met die informatie plunderen ze je rekening of maken ze frauduleuze betalingen.

Hoe voorkom je het?

Controleer de automaat voordat je je kaart insteekt. Merk je losse onderdelen of onnatuurlijke opzetstukken op? Gebruik een andere automaat en meld het bij de bank.

Neploterijen: de prijs die je duur komt te staan

Een e-mail, sms of telefoontje waarin staat dat je een grote geldprijs hebt gewonnen, zonder dat je ergens aan hebt meegedaan? Grote kans dat het om oplichting gaat. Vaak vragen fraudeurs om administratiekosten te betalen of persoonlijke gegevens te delen voordat je je ‘prijs’ kunt ontvangen.

Hoe voorkom je het?

Win je een wedstrijd waar je niet aan hebt deelgenomen? Dan is het nep. Negeer het bericht en betaal nooit om een prijs te ‘innen’.

WhatsApp-fraude: een bekende die om geld vraagt

Bij WhatsApp-fraude doen criminelen zich voor als een vriend of familielid in nood. Ze sturen je een bericht met een nieuw telefoonnummer en beweren dat hun gsm kapot is. Vervolgens vragen ze dringend om geld over te maken. Omdat ze inspelen op tijdsdruk en emotie, handelen slachtoffers vaak zonder na te denken.

Hoe voorkom je het?

Krijg je een verdacht bericht? Bel de persoon via het oude nummer om te checken of het echt is. Maak nooit zomaar geld over.

Ticketfraude: een dure teleurstelling

Oplichters verkopen valse tickets voor concerten, festivals en sportwedstrijden via tweedehandswebsites of nepshops. Na betaling ontvang je geen ticket of een ongeldig exemplaar.

Hoe voorkom je het?

Koop tickets enkel via erkende verkooppunten. Wees op je hoede voor deals die te mooi lijken om waar te zijn.

Huurfraude: nepadvertenties met een hoge prijs

Op sociale media en vastgoedplatformen plaatsen oplichters advertenties voor niet-bestaande huurwoningen. Eenmaal je interesse toont, vragen ze een voorschot of waarborg. Na de betaling verdwijnen ze spoorloos.

Hoe voorkom je het?

Maak nooit geld over voordat je de woning hebt bezocht en het contract hebt nagekeken. Vraag bewijs van eigendom en wees waakzaam bij verdachte aanbiedingen. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het doorgaans niet waar…

Babbeltrucs: een vriendelijk praatje met slechte bedoelingen

Bij een babbeltruc doet een oplichter zich voor als een betrouwbare persoon: een loodgieter, medewerker van de gemeente of zelfs een nieuwe buur. Met een smoes proberen ze je huis binnen te komen, waarna ze geld of waardevolle spullen stelen.

Hoe voorkom je het?

Laat vreemden niet zomaar binnen. Vraag om een identiteitsbewijs en controleer bij de instantie of het bezoek echt is.

Blijf alert en voorkom fraude

Oplichters worden steeds inventiever, maar met een kritische houding en enkele voorzorgsmaatregelen maak je het hen een stuk moeilijker. Wees op je hoede voor onverwachte berichten, telefoontjes of deals die te mooi lijken om waar te zijn.

Ken de signalen, blijf waakzaam en laat je niet misleiden.

Deel dit met je kennissen

facebook linkedin